Githeri, muthokoi, dengu czyli co jedzą dzieciaki

Codziennie dzieci zjadają w szkole pożywny ciepły posiłek. Mama Eda, mieszkająca po drugiej stronie drogi przygotowuje dla maluchów lunch. Podstawowymi potrawami wśród Masajów zamieszkujących ten region jest githeri – biała kukurydza z czerwoną fasolą z dodatkiem tłuszczu, muthokoi – jest to githeri ale kukurydza jest rozdrobniona – taka forma jest odpowiedniejsza dla mniejszych dzieci dengu –...

imgp3984Codziennie dzieci zjadają w szkole pożywny ciepły posiłek.
Mama Eda, mieszkająca po drugiej stronie drogi przygotowuje dla maluchów lunch. Podstawowymi potrawami wśród Masajów zamieszkujących ten region jest

githeri – biała kukurydza z czerwoną fasolą z dodatkiem tłuszczu,

muthokoi – jest to githeri ale kukurydza jest rozdrobniona – taka forma jest odpowiedniejsza dla mniejszych dzieci

dengu – to pastewna odmiana groszku, podawana jest z ryżem bądź ugotowaną na gęsto mąką z białej kukurydzy zwaną ugali

chai – herbata podawana z mlekiem oraz często z imbirem i/lub kardamonem

Poniżej przedstawiamy budżet na tydzień/ miesiąc dla 49 osobowej gromadki przedszkolaków